Meddig használható egy hepa szűrő? Mikor érdemes cserélni?

A HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter a kis részecskék, például a por, pollen, állatszőr és még néhány baktérium szűrésére alkalmas szűrő. A HEPA szűrők általában porszívókban találhatók, és javítják a levegő minőségét azáltal, hogy csapdába ejtik ezeket a részecskéket, így nem kerülnek vissza a levegőbe.

A HEPA szűrők használhatósága és a csere gyakorisága függ az adott szűrő típusától, a porszívó használati gyakoriságától, valamint a környezet szennyezettségi szintjétől. Általánosságban elmondható, hogy a HEPA szűrők élettartama valahol 6 hónaptól akár 2-3 évig is terjedhet, azonban a szűrők hatékonysága idővel csökkenni fog, ezért ajánlott a gyártó által javasolt csereszabályokat betartani.

A legtöbb porszívógyártó javasolja, hogy a HEPA szűrőket legalább félévente cseréljék ki, de ennél gyakoribb cserék is szükségesek lehetnek, ha a porszívót gyakran használják, illetve ha nagyobb mennyiségű szennyezőanyagokat szívunk fel vele, például ha otthonunkban vannak háziállatok.

A HEPA szűrők állapotát érdemes időnként ellenőrizni is, ha például vizuálisan láthatóan elszíneződik, poros vagy koszos, az egyértelmű jel, hogy már hatékonysága csökkent.

Összefoglalva, a HEPA szűrők hatékonyságának megőrzése érdekében javasolt a gyártó által javasolt időszakonként cserélni a szűrőket, illetve időnként ellenőrizni és tisztítani is őket.